Mleko kokosowe – naprawdę warto !

           Dzisiejszy artykuł to poniekąd tematyczna kontynuacja dwóch poprzednich części dotyczących oleju kokosowego. Niezmiernie nam miło, że artykuł poświęcony olejowi kokosowemu spotkał się z tak duża aprobatą. Chętnie komentowaliście oraz wyrażaliście swoje opinie dotyczące tego produktu. To właśnie daje nam pozytywnego kopa, aby odkrywać przed Wami kolejne sekrety ze świata zdrowego odżywiania. Liczymy, że każdy kolejny artykuł również zdobędzie uznanie w oczach naszych czytelników. Zachęcamy do wymieniania poglądów, doświadczeń, a także swoich sugestii co do tematyki kolejnych artykułów. Chętnie poruszymy tematy, które stanowią dla Was zagadkę lub budzą pewnego rodzaju wątpliwości.

                Tak jak wspomniałem wyżej, dzisiaj również zostajemy przy tematyce kokosa, aczkolwiek z oleju kokosowego przenosimy się na mleko kokosowe, które również kryje w sobie wiele cennych dla naszego organizmu składników, które w znaczący sposób poprawiają jego prawidłowe funkcjonowanie. Mówiąc o zaletach mleka kokosowego, w pierwszej kolejności należy wymienić jego skład. Wysoka zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych (podobnie jak w przypadku oleju kokosowego), między innymi: kwasu stearynowego, linolenowego, kaprylowego i laurynowego sprawia, że mleko kokosowe wspomaga pracę naszego układu trawiennego, a przede wszystkim dostarcza dużej ilości energii, nie odkładając się w postaci tkanki tłuszczowej. Podobnie jak owoc kokosa oraz olej z kokosa, również mleko kokosowe działa antybakteryjnie, antywirusowo i grzybobójczo. Osoby z problemami skórnymi, trądzikiem i różnego rodzaju wysypkami mogą w ten sposób zmniejszyć, a czasem nawet całkowicie zlikwidować objawy choroby. Mleko kokosowe, wysoko cenione szczególnie w kuchni indyjskiej i tajskiej, często używane jest w zastępstwie zwykłego mleka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                     Osoby cierpiące na nietolerancje laktozy wybierają właśnie mleko kokosowe. Niestety jego cena jest zdecydowanie wyższa niż zwykłego mleka dostępnego w sklepach, także nie każdy niestety może sobie pozwolić na włączenie tego produktu do swojego codziennego menu. W składzie mleka kokosowego znajdziemy również znaczną ilość witamin i mikroskładników, które niosą za sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K oraz takie mikroelementy jak żelazo, fosfor, sód, mangan i potas – to wszystko dostarczamy do naszego organizmu spożywając mleko kokosowe. Poprzez dużą zawartość witamin, mleko kokosowe poprawia i wspomaga pracę naszego układu odpornościowego, chroniąc nas przed częstymi chorobami i infekcjami. Jak donoszą najnowsze badania przeprowadzone nad mlekiem kokosowym, produkt ten zawiera duże ilości antyoksydantów (czyt. Przeciwutleniaczy), a jak zapewne wiecie po przeczytaniu naszych wcześniejszych artykułów, wszystkie antyoksydanty dostarczane z pożywieniem pomagają w zwalczaniu i redukowaniu ilości toksyn, a także między innymi zapobiegają wczesnemu starzeniu się skóry.

                     Zastosowanie mleka kokosowego może być naprawdę różne. Może ono stanowić doskonały i zdrowy zamiennik zwykłego mleka, może być bazą do różnego rodzaju szejków i koktajli, ale również (po raz kolejny, podobnie jak olej kokosowy) może stanowić świetny element wyposażenia kosmetyczki, ponieważ jak dowodzą naukowcy, również znacząco poprawia kondycje włosów i skóry. Podsumowując, mleko kokosowe, bez wątpienia jest produktem który zasługuje na bycie nieodłącznym elementem naszej diety. Oczywiście, biorąc pod uwagę wysoką cenę, nie jest możliwe stosowanie go przez wszystkich na co dzień, ale moim zdaniem warto, jeśli oczywiście możliwości finansowe nam pozwalają, sięgnąć przy okazji kolejnych zakupów właśnie po ten produkt. Korzyści jakie niesie dla naszego zdrowia, a także walory smakowe i zapachowe sprawiają, że u mnie w kuchni zagościł już na dobre.

Pozdrawiam, Jakub Gumuła

Mleko kokosowe.

Dodaj komentarz

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress